Tammelan Puu- ja Maarakenne Oy

Olemme kanta-hämäläinen puualan moniosaaja.

Tekemämme tuotekehittelyn ansiosta perinteinen kotamalli on kokenut edistysaskeleen kestävämpään ja käyttöystävälliseen suuntaan. Kota on päätuotteemme, grillikota ja saunakota. Valmistamiamme tuotteita ovat myöskin huvimajat, laavut, katokset, aidat, pergolat, puuvajat, roskakatokset, muut pienrakennukset, pihakalusteet, puusepäntuotteet.

Pääraaka-aineenamme on suomalainen kuusi. Pyrimme jalostamaan puun mahdollisimman omavaraisesti prosessin alusta asti valmiiseen tuotteeseen. Esimerkiksi seinähirren valmistamme täysin itse. Pääsääntöisesti ostamme kuusitukit paikalliselta toimijalta ja suosimme oman lähiseudun puita. Sahaamme tukit omalla sirkkelisahalla ja lankkujen kuivuttua höyläämme ne puolipyöreiksi hirsiksi.      Lepät ja koivut kaadamme omasta metsästä.

Tuotteiden suunnittelussa ja valmistuksessa meille tärkein seikka on toimia työvaiheissa asiakaslähtöisesti. Suunnittelussa toimimme asiakkaan tukena ja haemme tuotteisiin ratkaisut, jotka toimivat oikein ja järkevästi palvellen Hänen tarkoituksiaan ja tarpeitaan.

 

 

Miten tähän päädyttiin…

 

 

Pekan historia

Meillä isänisä aikoinaan talonrakennusaikeissa teki sahan, että sai sahattua taloon laudat ja sen jälkeen pärehöylän, että sai katon tehtyä , se oli joskus 1950-luvulla. Muihinkin kylän taloihin on puutavaroita tehty. Isä on toiminut sahurina vuodesta 1975. Olen astunut isän saappaisiin vuonna 2005. Sahana on Kara, Kallion konepajalta (vm. -85). Voimanlähteenä on Volvo 86. Saha sijaitsee Saaren kartanon vuokramailla. 

Kiinnostus puuhun  ja puusta tekemiseen syntyi, kun kävin isän mukana sahalla ja sain vierestä seurata työskentelyä. Nykyään kuljetan itse tukkeja sahalle tarvittaessa. Puunkaatoakin teen ja  olen jo pitkään tehnytkin. Viime aikoina olen hankkinut ongelmapuiden kaatoon tarvittavia välineitä.

Kodan valmistus, jota nyt ollaan tehty sai aloitteen alunperin kaverin ideasta jo noin kymmenisen vuotta sitten. Olen kehitellyt omaa mallia ja sellaisen olen onnistunut luomaan ja saanut paljon positiivista palautetta toimivuudesta sekä kestävyydestä. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin.”

Kirsin historia

 ”Ihailin pikkulikkana isän enon Väikän tekemiä puutöitä. Ennen mun syntymää Väikkä oli tehny mua varten Prinsessa-kehdon ja siihen sopivan hyllyn – valkoista ja kultaa. Väikkää en koskaan nähny, mut iskä on kertonu kaikenlaisia tarinoita. Mamman kanssa tein Mustialassa sedän luona ensimmäisen puutyöni: Barbien nojatuolin.

Isopappa teki taloja poikiensa kanssa. Molemmat mun kummisedistäni on puuseppiä. Matti-sedältä puuttui molemmista käsistä sormia, kun olivat koneisiin menneet. Eihän siinä mitään hienoa ollu, mutta se oli pienenä jännä juttu. Pentti on edelleen vahvasti myötävaikuttamassa ja antamassa neuvoja, jos tarvii, valmis auttaan aina joka käänteessä. Yläasteaikana ja ammattikoulun aikana olin kesätöissä ja työharjoittelussa Pentin puusepänvirmassa, siellä sain tehdä omiakin töitä. 15-vuotiaana valmistin pieniä puisia hyllyjä ja menin myymään niitä Hakkapeliittatorille. Se oli hyvää harjottelua tulevaan.

Yläasteen jälkeen lähin opiskelemaan puuartesaaniksi  Tammelaan Norrintielle, Nylkkään. Siellä sain arvokkaita oppeja ja opin uusia taitoja ja tekniikoita. Parhaimmat ohjeet sain opettajaltani Tapiolta, jota haluan tässä samalla kiittää yksityiskohtaisesta ja monipuolisesta opetuksesta sekä niistä mahdollisuuksista, joita mulle annettiin. Tää kaikki tuki anto tosi hyvät mahdollisuudet elämään puualan ammattilaisena. 

Kiitos kaikesta Pentti ja Tapio.” 

 

 

Tammelan Puu- ja Maarakenne
Puh. 0400 320 998

Kirsi Helin
Pekka Niittymäki
Uusitie 17, 31340 Porras
sähköposti: tammela@puu-jamaarakenne.fi